شهوت و راه های کنترل آن 
واژه «شهوت» در موارد مختلفی مانند شهوت مال، شهوت پست و مقام، شهوت کار، شهوت جنسی و ... کاربرد دارد، ولی از آنجا که پرسش به «غریزه جنسی» اشاره دارد؛ در پاسخ باید گفت خداوند تمایل و غریزه جنسی را مانند غرایز و تمایلات دیگر در وجود انسان به امانت گذاشته و ما در قبال آن سه راه داریم:
1. سرکوب کردن یا از بین بردن غریزه جنسی؛
2. رها کردن افسار شهوت و غریزه جنسی؛
3. تحت برنامه دین در آوردن شهوت.
راه اول، یعنی سرکوب کردن، باعث نقص جسمانی می‏شود و به دنبال آن بسیاری از استعدادهای درونی انسان را نابود می‏کند و اجازه شکوفایی و رشد نمی‏دهد و دین اسلام با این راه مخالف است.
راه دوم، یعنی رها کردن افسار شهوت نیز هم موجب هلاکت انسان و بروز بیماری‏های روحی و جسمی می‏شود که امروزه در بسیاری از کشورهای غربی شاهد آن می‏باشیم و اسلام با این راه نیز مخالف است. 
راه سوم اینکه نه این غریزه و نعمت الهی را سرکوب کنیم و نه آن را رها نماییم؛ بلکه طبق دستورهای شرع آن را مدیریت نماییم. اینک به برخی از این دستورها توجه می نماییم:
1. ازدواج‏ یکی از بهترین راهکارهایی که در قرآن و روایات بدان سفارش شده «ازدواج» است و حتی در قرآن دستور بسیج همگانی برای فراهم کردن اسباب ازدواج جوانان داده شده است. در سوره نور آیه 32 به مومنان دستور می‏دهد: «وَأَنکِحُوا الأَیَامَی‏ مِنکُمْ ...» و افراد بی‏همسرتان، و شایستگان از بندگانتان، و کنیزانتان را به ازدواج (یکدیگر) در آورید... . در آیه بعد می‏فرماید: «و کسانی که (وسایل) ازدواج نمی‏یابند، باید خویشتنداری کنند تا خدا از بخشش خود آنان را توانگر سازد.»
2. کنترل چشم‏ پرهیز از چشم¬چرانی و حاضر نشدن در مجالس و محل‏هایی که نامحرمان حضور بیشتری دارند و تماشا نکردن فیلم‏ها و عکس‏های مبتذل؛ از این رو در آیه 30 و 31 سوره نور می‏فرماید: «(ای پیامبر) به مردان مؤمن بگو: چشم‏هایشان را (از نگاه حرام) فرو کاهند، و دامانشان را (در امور جنسی) حفظ کنند. که این برای آنان [پاک کننده‏تر و] رشد آورتر است؛ [چرا] که خدا به آنچه با زیرکی انجام می‏دهند آگاه است.» «و به زنان مؤمن بگو: چشمانشان را (از نگاه حرام) فروکاهند؛ و دامان (عفت)شان را حفظ کنند؛...»
3. دوری از ناپاکان‏ برخی افراد نا¬اهل و منحرف در لباس دوست ظاهر می‏شوند و انسان را از مسیر صحیح خارج می‏کنند؛ از این رو، قرآن خطر همنشینی با این افراد را چنین گوشزد می‏کند: «خدا می‏خواهد توبه شما را بپذیرد؛ و[لی‏] کسانی که پیرو شهواتند، می‏خواهند که [شما] با انحرافی بزرگ منحرف شوید.»
4. روزه‏ روزه گرفتن در فرو نشاندن آتش شهوت بسیار موثر است.
5. دوری از تخیلات شیطانی‏ تخیلات شیطانی همچون «طوفانی» بر «تلاطم امواج شهوت» می‏افزاید؛ از این رو، توصیه می‏شود:
***الف. لحظات قبل از خواب، با قرائت قرآن یا دعا و یا مطالعه کتابی سودمند در بستر سپری شود.
*** ب. تا خسته نشده‏ایم به رختخواب نرویم. [پیش از خواب با کار یا ورزش یا مطالعه و یا غیر این ها خود را آماده خواب کنیم.] 
***ج. نماندن در محلی که تنها هستیم و کسی حضور ندارد. افزون بر این ها هر مورد دیگری را که باعث حرکت «پرنده خیال» ما می‏شود، باید مورد توجه قرارداد؛ از این رو قرآن در مورد دوری از خیالات شیطانی می‏فرماید: «ای کسانی که ایمان آوردید! از گام‏های شیطان پیروی مَکنید. و هر کس از گام‏های شیطان پیروی کند، (گمراهش می‏سازد،) چرا که او به [کارهای] زشت و ناپسند فرمان می‏دهد.»

به توصیه برخی صاحب‏نظران موارد ذیل در کنترل شهوت مؤثر است: 
الف ـ ورزش و عضویت در تیم‏های ورزشی؛‏
ب ـ مطالعه کتب مفید (به ویژه زندگی علما و اولیای خدا)؛ 
ج ـ پرهیز از غذاهای محرّک‏؛
د ـ نپوشیدن لباس‏های تنگ و چسبان؛‏ و...